Η συγγραφέας κρασιού Karen MacNeil έχει συνοψίσει τις συμβουλές της για το συνδυασμό φαγητού και κρασιού σε 10 εύκολες αρχές, που θα βοηθήσουν κάθε αρχάριο στον δαιδαλώδη κόσμο του κρασιού. Το μεταφρασμένο απόσπασμα είναι από το βιβλίο της «The Wine Bible».
Τα μεγάλα με τα μεγάλα και τα ταπεινά με τα ταπεινά
Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν το πιο στοιχειώδες των ιδεών, αλλά για μένα, η πρώτη σημαντική αρχή είναι τόσο απλή. Ένα ζεστό σάντουιτς γαλοπούλας δεν χρειάζεται ένα ακριβό Merlot για να το συνοδεύσει. Από την άλλη πλευρά, ένα πλούσιο ψητό μπορεί να είναι η ιδανική ευκαιρία για να ανοίξετε αυτό το Napa Cabernet Sauvignon με το γεμάτο σώμα, που έχετε φυλαγμένο.
Τα λεπτεπίλεπτα με τα λεπτεπίλεπτα και τα ισχυρά με τα ισχυρά
Η δεύτερη συμβουλή είναι εξίσου απλή. Ένα λεπτεπίλεπτο κρασί, όπως μια κόκκινη Βουργουνδία θα καταλήξει να έχει γεύση σαν νερό αν σερβίρετε με ένα πιάτο που έχει πλούσια γεύση, όπως για παράδειγμα το ινδικό κάρυ. Τα πιάτα με τολμηρές, πικάντικες, γεύσεις είναι κομμένα και ραμμένα για τολμηρά, πικάντικα κρασιά, με πλούσιο σώμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα διάφορα shiraz είναι καταπληκτικά με πολλές “ζεστές και πικάντικες” κουζίνες.
Να επιλέξετε όμοια γεύση ή αντίθετη;
Αποφασίστε εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια δεδομένη γεύση ή να δημιουργήσετε μια αντίθεση. Το Chardonnay με αστακό με σάλτσα κρέμας θα ήταν ένα παράδειγμα κατοπτρισμού. Τόσο ο αστακός όσο και το Chardonnay είναι πλούσια και κρεμώδη. Αλλά νόστιμοι συνδυασμοί συμβαίνουν επίσης όταν πηγαίνετε ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση και δημιουργήσετε αντιπαράθεση. Αυτός ο αστακός με σάλτσα κρέμας θα ήταν επίσης συναρπαστικός με Champagne, η οποία είναι κομψή, τραγανή και με έντονη παρουσία εξαιτίας των φυσαλίδων.
Επιλέξτε ένα ευέλικτο κρασί
Για μέγιστη ευελιξία, προτιμήστε ένα Sauvignon Blanc ή ένα ξηρό Riesling, τα οποία και τα δύο καθαρίζουν με την οξύτητά τους τον ουρανίσκο. Τα κρασιά με υψηλή οξύτητα σας κάνουν να θέλετε να πιείτε μια γουλιά κρασί και μετά να τσιμπήσετε λίγο φαγητό και μετά πάλι να καθαρίσετε τη γεύση σας με λίγο κρασί. Ο τέλειος συνδυασμός.
Τα πιο ευέλικτα κόκκινα κρασιά είτε έχουν καλή οξύτητα, όπως το Chianti, η κόκκινη Βουργουνδία και το Pinot Noir από τη Καλιφόρνια και το Όρεγκον, είτε έχουν φορτία φρούτων και όχι πολλή τανίνη. Για τον τελευταίο λόγο, το zinfandel, πολλά απλά ιταλικά ερυθρά καθώς και τα κρασιά του νότιου Ροδανού, όπως το Châteauneuf-du-Pape, ταιριάζουν φυσικά με ένα ευρύ φάσμα πιάτων, από απλά comfort food όπως ψητό κοτόπουλο έως πιο περίπλοκα πιάτα όπως τα ζυμαρικά Bolognese
Συνδυασμός κρασιού με 14 από τα πιο δημοφιλή πιάτα θαλασσινών
Φρουτώδεις οίνοι για φρουτώδη πιάτα
Αλάτι vs οξύτητας
Αλάτι vs γλυκύτητας
Το διαβάσαμε: ibit.ly/DGGz
Wine writer Karen MacNeil has summarized her tips for combining food and wine into 10 easy principles that will help any beginner in the maze of wine. The translated excerpt is from the book "The Wine Bible".
The great with the great and the humble with the humble
This may seem like the most basic of ideas, but to me, the first important principle is so simple. A hot turkey sandwich does not need an expensive Merlot to accompany it. On the other hand, a rich roast can be the perfect opportunity to open this Napa Cabernet Sauvignon with the full body you have stored.
The subtle with the subtle and the strong with the strong
The second tip is just as simple. A fine wine, such as a red burgundy, will taste like water if served with a richly flavored dish, such as Indian curry. Dishes with bold, spicy, flavors are cut and sewn for bold, spicy wines, with a rich body. This is why different shiraz are amazing with lots of "hot and spicy" cuisines.
Choose the same taste or opposite?
Decide if you want to create a given flavor or create a contrast. Chardonnay with lobster with cream sauce would be an example of a mirror. Both lobster and Chardonnay are rich and creamy. But delicious combinations also happen when you go in the exact opposite direction and create controversy. This lobster with cream sauce would also be exciting with Champagne, which is elegant, crunchy and with a strong presence due to the bubbles.
Choose a versatile wine
Consider the flexibility of wine. Although Chardonnay is very popular in many parts of the world, it is one of the least versatile white wines with food. Chardonnay often have such a strong barrel flavor and so high alcohol content that they end up being hard and dull when accompanied by food.
For maximum flexibility, opt for a Sauvignon Blanc or a dry Riesling, both of which cleanse the palate with their acidity. Wines with high acidity make you want to drink a sip of wine and then have a snack and then refine your taste with a little wine. The perfect combination.
The more versatile red wines either have good acidity, such as Chianti, Burgundy red and Pinot Noir from California and Oregon, or have loads of fruit and not much tannin. For the latter reason, zinfandel, many simple Italian reds as well as southern Rhone wines such as Châteauneuf-du-Pape, naturally go with a wide range of dishes, from simple comfort foods such as grilled chicken to more complex dishes such as pasta. Bolognese
Combination of wine with 14 of the most popular seafood dishes
Fruit wines for fruit dishes
It is not surprising that the dishes with fruit or fruit ingredients - pork with sauteed apples, grilled chicken with apricot, duck with figs and so on. they often go well with very fruity wines that have super-fruity aromas. Gewürztraminer, muscat, viognier and riesling are in this camp.
Salt vs acidity
Salt in food contrasts sharply with the acidity of wine. Consider smoked salmon and champagne, Parmigiano-Reggiano cheese and Chianti. Asian dishes containing soy sauce often pair well with wines with high acidity, such as riesling.
Salt vs sweetness
Salt is also a surprisingly tasty contrast to sweetness. Try the Asian dish that has salty soy sauce with a slightly sweet Riesling. Both your food and your wine will take on a whole new dimension. This is the philosophy behind this great old European custom of serving Stilton cheese (something salty) with Port or Sauternes.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου