Οδηγίες για τον ιό των 100 ευρώ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Τρόπους προκειμένου να μπορέσει κάποιος χρήστης, ο υπολογιστής του οποίου έχει «μολυνθεί» από το κακόβουλο λογισμικό «Ransomware» ή «ιό των 100 ευρώ» δημοσίευσε χθες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), το Τμήμα Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εμφανιστεί πολλά κρούσματα «μόλυνσης» από το συγκεκριμένο λογισμικό, το οποίο μπλοκάρει πλήρως τον υπολογιστή και ζητά -επικαλούμενος το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος- από τον χρήστη να καταθέσει 100 ευρώ. Φυσικά, κανείς χρήστης δεν πρέπει να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.
Σε περίπτωση μόλυνσης, ο χρήστης θα πρέπει να επανεκκινήσει τον υπολογιστή και να πατά επανειλλημμένως το πλήκτρο F8 ώστε να εμφανιστεί ένα μενού απ' όπου επιλέγει να ξεκινήσει ο υπολογιστής μέσω «Ασφαλής Λειτουργίας με γραμμή εντολών». Στη συνέχεια, στο παράθυρο που εμφανίζεται πληκτρολογεί την εντολή «C:\windows\system32\rstrui.exe» (σ.σ. Αυτή είναι η εντολή στα Windows 7, λίγο διαφορετική είναι για τις υπόλοιπες εκδόσεις των Windows) ώστε να ξεκινήσει ο οδηγός επαναφοράς συστήματος.
Από εκεί, επιλέγει ένα σημείο επαναφοράς παλαιότερο από την ημερομηνία κατά την οποία μολύνθηκε ο υπολογιστής και ξεκινά η διαδικασία. Όταν ολοκληρωθεί το σύστημα επανεκκινείται και ο χρήστης θα πρέπει να κάνει έλεγχο του συστήματος με πλήρως ενημερωμένο ειδικό λογισμικό antivirus, προκειμένου να διαγραφεί το κακόβουλο λογισμικό.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται στις σχετικές οδηγίες, προτείνεται η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, αφού πρώτα ο χρήστης αποθηκεύσει όλα τα αρχεία του σε ασφαλές μέσο, όπως έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.

http://www.imerisia.gr

Σχόλια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ...

Τι γκουγκλαραν φετος οι Ελληνες και οι Ελληνιδες. Δειτε τις λιστες

H NASA ανακοινωνει μεγαλη ανακαλυψη! Βρηκαν τη νεα Γη ή εξωγηινους;