Android: το θέμα του "πότε" και του "όταν"

Android: το θέμα του "πότε" και του "όταν"

Σε κάθε σενάριο, "χαμένος" ο καταναλωτής


Δεν είναι η πρώτη φορά που θίγουμε το ζήτημα, προφανώς - και, πολύ φοβόμαστε, δεν θα είναι η τελευταία. Κάθε φορά είναι ωστόσο περισσότερο επίπονη και κάθε φορά γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι απάντηση δεν μπορούμε να δώσουμε εμείς: είναι στο χέρι των εμπλεκόμενων εταιρειών να το κάνουν. Όσον αφορά σε ποιό θέμα; Της λεγόμενης κατακερμάτισης (fragmentation) της πελατειακής βάσης των συσκευών που στηρίζονται στο λειτουργικό σύστημα Android - και τις τουλάχιστον 4 διαφορετικές ενεργές εκδόσεις του. Οι οποίες, φυσικά, είναι το πρόβλημα.

Δύο γεγονότα μάς ώθησαν να επανεξετάσουμε την παρούσα κατάσταση στο θέμα. Το πρώτο: η αναβάθμιση του HTC One X σε Android 4.1 "Jelly Βean". Το συγκεκριμένο smartphone το θεωρούμε το καλύτερο με λειτουργικό της Google για το 2012 - ναι, καλύτερο από το πολυσυζητημένο Samsung Galaxy S3 - και από την πρώτη μέρα ανακοίνωσης του Android 4.1 περιμέναμε πώς και πώς να δούμε τη σχετική αναβάθμιση γι' αυτό. Αυτή επιβεβαιώθηκε άμεσα από την HTC, αλλά άργησε να οριστεί, όταν ορίστηκε δεν τηρήθηκε (αρχικά), ενώ όταν ανακοινώθηκε πως ξεκινά η διάθεσή της, αυτό έγινε βαθμιαία και όχι για όλα τα One X μαζί. Αποτέλεσμα: το δικό μας αναβαθμίστηκε μόλις την Παρασκευή 7/12, σχεδόν 6 μήνες μετά από την ανακοίνωση του Jelly Bean. Ευπρόσδεκτο σαφώς, αλλά αργοπορημένο... επίσης σαφώς. Να υπενθυμίσουμε ότι μιλούσαμε για το καλύτερο πιθανώς κινητό με Android, από μία εταιρεία σε γενικές γραμμές συνεπή στις αναβαθμίσεις;

Το δεύτερο γεγονός ήταν η δημοσίευση των στατιστικών που αφορούν στα ποσοστά χρήστης των διαφόρων εκδόσεων Android. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: πάνω από το 50% των συσκευών με το λειτουργικό της Google στηρίζεται ακόμη στην έκδοση 2.3.x ή Gingerbread, η οποία έγινε διαθέσιμη το Δεκέμβρη του 2010 (!). Το 27.5% των συσκευών στηρίζεται στην πιο πρόσφατη 4.0.x ή Ice Cream Sandwich, η οποία έγινε διαθέσιμη το Νοέμβριο του 2011, ενώ υπάρχει και ένα 10% το οποίο "έχει μείνει πίσω" στην έκδοση 2.2 ή Froyo (και προφανώς θα μείνει εκεί για πάντα). Από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, μόνο το 7% των συσκευών έχει αναβαθμιστεί σε Android 4.1, ενώ η νεότερη έκδοση όλων, η 4.2, δεν έχει ακόμη ξεπεράσει ποσοστιαία το... 1%. Τα στοιχεία αυτά ήταν ακριβή στις 3/12/2012.

Η εικόνα μιλά από μόνη της. Ενώ στον κόσμο του iOS, του λειτουργικού της Apple για smartphones και tablets, ο κύκλος αναβαθμίσεων στις διάφορες εκδόσεις είναι προβλέψιμος τόσο στη συχνότητά του (μία φορά το χρόνο) όσο και στο ποιές συσκευές αφορά (όλες των τελευταίων 2 ετών), στον κόσμο του Android... το χάος. 'Αλλες φορές είναι μία αναβάθμιση, άλλες δύο. 'Αλλοτε αφορά σε όλα τα "φρέσκα" κινητά ενός κατασκευαστή, άλλοτε μόνο σε ορισμένα. 'Αλλες φορές υπάρχει φανερός λόγος γι' αυτό (π.χ. μη επαρκείς προδιαγραφές), άλλες φορές όχι. Από τις εκδόσεις 2.1 και 2.2. ήδη είχε γίνει αντιληπτό πως αυτή η χαοτική εικόνα δεν βοηθούσε το στρατόπεδο της Google, όμως - παρά τις σχετικές υποσχέσεις - στεκόμαστε στα τέλη του 2012 η κατάσταση αυτή δεν έχει αλλάξει. Πρακτικά σε τίποτε.

Το πρόβλημα δεν είναι αμελητέο πια για πολλαπλούς λόγους, οι οποίοι δεν μπορούν πια να αγνοηθούν ούτε από τον πλέον φανατικό υποστηρικτή του Android. Οι τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις του ίδιου λειτουργικού δεν προσφέρουν μόνο διαφορετικά σετ χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων. Δυσκολεύουν επίσης τους δημιουργούς εφαρμογών να "στοχεύσουν" και να εκμεταλλευτούν συγκεκριμένες λειτουργίες, δυσκολεύουν τους κατασκευαστές να κρατήσουν τις συσκευές τους "επίκαιρες" για αρκετό διάστημα, δυσκολεύουν τους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας να εξασφαλίσουν συμβατότητα ευρείας γκάμας προτάσεων με τα δίκτυά τους. Οι δύο τελευταίοι συμμετέχοντες στην εξίσωση, δε, δυστυχώς χρησιμοποιούν τη χαοτική αυτή κατάσταση και ως "δικαιολογία": οι πρώτοι ώστε να μην αναβαθμίζουν παρά λίγα από τα μοντέλα τους στην νεότερη έκδοση Android, οι δεύτεροι ώστε να μην διαθέτουν μοντέλα με παλαιότερη έκδοση για πολύ.

Σε όλα τα σενάρια "χαμένος" αποδεικνύεται ο καταναλωτής. Είναι πολύ εύκολο - αλλά και ανόητα απλοϊκό - να υποστηρίζει κανείς πως "αφού ο πελάτης αγοράζει μία συσκευή σε μια συγκεκριμένη τιμή, αγοράζει αυτό το συγκεκριμένο σετ δυνατοτήτων και όχι απαραίτητα κάτι περισσότερο". Στα παλιότερα, "απλά" κινητά αυτό όντως ίσχυε. Τα smartphones όμως είναι πρακτικά λιλιπούτειοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι αναβαθμίσεις στο λειτουργικό τους δεν είναι επιβεβλημένες για... ψυχολογική ικανοποίηση του χρήστη, αλλά για να εξασφαλιστεί ότι χαρακτηρίζονται από όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα και προσφέρουν όσο το δυνατόν πιο πολλά απ' όσα ο εκάστοτε εξοπλισμός τούς επιτρέπει.

Γι' αυτό και η όλη κατάσταση του "αν" και "όταν" στις αναβαθμίσεις λειτουργικού στα smartphones με Android είναι πια τόσο σοβαρή. Είναι, όταν όλα έχουν ειπωθεί, θέμα εμπιστοσύνης του καταναλωτή απέναντι στον κατασκευαστή. Ο πρώτος θα σκεφτεί εύλογα "γιατί να δώσω €699 για ένα κορυφαίο κινητό Android που ίσως σε 12-14 μήνες από σήμερα δεν θα αξιοποιεί τη νεότερη έκδοση;". Για το "ίσως" φταίει ο δεύτερος (οι περιπτώσεις των LG και Motorola είναι ενδεικτικές), όμως βλάπτονται όλοι: και ο ίδιος ο κατασκευαστής (που από τα ακριβά και όχι τα φθηνά κινητά αντλεί τα κέρδη που θα προσφέρουν κονδύλια έρευνας για μελλοντικά μοντέλα), και ο πάροχος υπηρεσιών (που δεν είναι σε θέση να προωθήσει με μακροχρόνια συμβόλαια ακριβά κινητά), και ο καταναλωτής (που ωθείται είτε στον ανταγωνισμό είτε στα φθηνά μοντέλα smartphones με Android κάνοντας παραδοχές).

Στο κέντρο όλων αυτών, φυσικά βλάπτεται και η Google από την όλη χαοτική κατάσταση. Αυτή διαθέτει μεν το Android "ως έχει", αλλά δεν βοηθά αρκετά τους κατασκευαστές να το υλοποιήσουν στις συσκευές τους γρήγορα (και τα μοντέλα Nexus της από μόνα τους δεν αρκούν για να ισορροπήσουν τη συνολική εικόνα). Αποτέλεσμα; Η αβεβαιότητα που περιγράψαμε παραπάνω. Αυτήν θα συνεχίσει η Apple να την "εισπράττει" σε πωλήσεις ή κάτι θα αλλάξει μέσα στο 2013; Και πώς θα αλλάξει αυτό; Περιμένουμε... απαντήσεις!

Android: το θέμα του "πότε" και του "όταν" - Gadgets - αθηνόραμαDigital.gr

Σχόλια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ...

9 μυστικα για να στεγνωvετε τα ρουχα σας γρηγορα τον χειμωνα

Εξυπνες χρησεις του baby oil