«Αν συνεχίσεις να μιλάς θα το πληρώσεις με τη ζωή σου»

Η Αικατερίνη Τσακάλου κατονόμασε ευθέως τον άλλοτε προϊστάμενό της και δεύτερο στην ιεραρχία της Siemens, τον Ρ. Φίσερ, ο οποίος έπαθε... αμνησία κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Εξεταστική Επιτροπή, προκαλώντας την οργή των βουλευτών

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

«Δεν χρειάζεται να χαλάτε τόσο πολύ χρόνο για μένα» συνέστησε με ένα αινιγματικό χαμόγελο ο Ρούντολφ Φίσερ τους βαριεστημένους δημοσιογράφους που περίμεναν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έξω από την αίθουσα όπου συνεδριάζει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Προφανώς δεν το έκανε από τευτονική σεμνότητα.

Γιατί λίγα μόλις λεπτά νωρίτερα, ο δεύτερος στην ιεραρχία της εταιρείας και πραγματικός τοποτηρητής των γερμανικών συμφερόντων στην Ελλάδα, φαινόταν να χάνει τα λόγια του, όταν η Αικατερίνη Τσακάλου, στενή συνεργάτις και αφοσιωμένη γραμματέας του φυγόδικου Μ. Χριστοφοράκου, αποκάλυψε πως την είχε απειλήσει ευθέως ότι θα πλήρωνε με τη ζωή της, την προθυμία της να συμβάλει στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

Ατμόσφαιρα Ζόφου
«Έχω περάσει από αυτόν τον άνθρωπο τόσο πολύ άσχημα, ώστε μόνο επειδή είμαι πολύ ισχυρός χαρακτήρας δεν έχω καταλήξει εξαιτίας του και της γραμματέως του σε νευρολογική κλινική», είπε στους συνοφρυωμένους βουλευτές, περιγράφοντας μια ατμόσφαιρα ζόφου, στην οποία, όπως υποστήριξε, επιχειρήθηκε να την εγκλωβίσουν με σκοπό τη φυσική εξόντωσή της.

Ο άλλοτε προϊστάμενός της, την άκουγε καθηλωμένος στη θέση του, να τον ραπίζει, τονίζοντας κάθε της λέξη: «Με αποδοκίμαζε προφανώς για τη συμμετοχή μου να στηρίξω την έρευνα. Κι όταν σηκώθηκα και πήγα στη Γερμανία, για να πάω να παραπονεθώ από όσα υφίσταμαι, ο κύριος αυτός όταν επέστρεψα μου είπε ότι αν συνεχίσω και πάω άλλη φορά στα κεντρικά, αυτό θα το πληρώσω με τη ζωή μου».

Η κ. Τσακάλου, πρόσθεσε μάλιστα, χωρίς να κρύψει την απογοήτευσή της, ότι «αυτά τα έχω θέσει υπόψιν του ειδικού εφέτη Ν. Ζαγοριανού και δεν το άκουσε καθόλου». Και όσο πιο καθαρά μπορούσε άφησε να φανεί ότι η ζωή της κινδυνεύει ακόμα και σήμερα λέγοντας στα μέλη της Επιτροπής, η οποία πάντως φρόντισε να της διαθέσει αστυνομικό συνοδό «απ ό,τι φαίνεται, δεν είναι αρκετός ένας φρουρός της κρατικής ασφάλειας. Ίσως χρειαστώ περισσότερους. Αυτό θα το κρίνετε εσείς».

Είναι αλήθεια ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου η κ. Τσακάλου εξετάστηκε κατ΄ αντιπαράσταση με τον κ. Φίσερ, ο τελευταίος προσπάθησε να βοηθήσει όσο μπορούσε λιγότερο, προκαλώντας την οργή των βουλευτών. Αν δεν ήταν η κ. Τσακάλου, που κεντούσε ενοχλητικά την... «ασθενική του μνήμη», οι βουλευτές δεν θα αντιλαμβάνονταν ότι ο πανίσχυρος τέως οικονομικός διευθυντής της Siemens που τώρα απολαμβάνει τους κόπους του με μια καλή μετάθεση στην Τσεχία, είχε απόλυτη γνώση για τις δωρεές, τις χορηγίες και την εξαγορά πολιτικών και ανώτατων κρατικών αξιωματούχων. «Δεν ήταν επισκέπτης στην εταιρεία. Συνδιοικούσε με τον κ. Χριστοφοράκο. Πληρωμές δεν γίνονταν ούτε γίνονται χωρίς την υπογραφή του οικονομικού διευθυντή», είπε, και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία πρόσθεσε: «Στα μεγάλα ποσά χρειάζονται δύο υπογραφές. Αλλά όπως εκφράζεται ο κ. Φίσερ αυτήν τη στιγμή, είναι σαν να μιλάει κάποιος ο οποίος ήταν γείτονας στην εταιρεία. «Δεν ξέρω αυτό, δεν ξέρω το άλλο, δεν ξέρω το παρά άλλο». Τότε κακώς πληρωνόταν από την εταιρεία. Ποιος ξέρει; Εγώ;».

Από τα λίγα πράγματα που παραδέχθηκε ο Γερμανός, ήταν το γεγονός ότι μετά την αποχώρηση Χριστοφοράκου από την εταιρεία, (Δεκέμβρη του 2007) ανέθεσε στην κ. Τσακάλου να τον ενημερώσει εγγράφως (Ιανουάριο του 2008) ότι «η Siemens Α.Ε δεν αναλαμβάνει καμία δαπάνη εξοπλισμού του πολιτικού γραφείου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η δωρεά στο νεαρό γόνο, είχε μείνει εκκρεμής και σύμφωνα με την κ. Τσακάλου, ο βουλευτής της ΝΔ έσπευσε να πληρώσει τα τιμολόγια, μόνο όταν ασχολήθηκε με το θέμα η Δικαιοσύνη.

Από τη μελέτη του ημερολογίου της γραμματέως, την εγκυρότητα του οποίου υπερασπίστηκε σθεναρά η κ. Τσακάλου, προκύπτει ότι σε σύνολο 620 επαφών την προηγούμενη οκταετία, οι 356 (σ.σ: το 60%) ήταν αφιερωμένες στην Οικογένεια Μητσοτάκη. Όμως ο κ. Φίσερ δήλωσε αδυναμία να θυμηθεί, με ποιον τρόπο πληρώθηκε μια χορηγία του 2007 στην Ντόρα Μπακογιάννη για τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό του εκλογικού της κέντρου στο Κολωνάκι. Κατά τα λεγόμενα της κ. Τσακάλου, εκτός από την περιβόητη «θέση κόστους 101000», από όπου πληρώνονταν παράνομα τιμολόγια πολιτικών με υπογραφή του οικονομικού διευθυντή, υπήρχε αυτοτελές τμήμα χορηγιών και ένας φάκελος με τίτλο «Τσακάλου project», στον οποίον ήταν εγγεγραμμένοι οι στενοί συνεργάτες των πολιτικών προσώπων, προκειμένου να μην εκτίθενται οι ίδιοι. Η κ. Τσακάλου, η οποία υπηρετεί σήμερα στο τμήμα διαφάνειας της εταιρείας, σαν... αντίδωρο για το γεγονός ότι κράτησε το στόμα της κλειστό, όπως εκτιμούν πολλοί βουλευτές, αιφνιδίασε την Επιτροπή όταν παραδέχθηκε ότι συνεχίζει να εργάζεται με τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή όπου έχει καταγραφεί σχολαστικά ολόκληρη η αλληλογραφία Χριστοφοράκου από το 2005 και μετά.

Πολλές αστοχίες
Σημασία έχει να ειπωθεί, ότι η Επιτροπή δεν έχει καταλήξει μέχρι σήμερα σε κάτι χειροπιαστό. Η δικογραφία κατατίθεται κατακερματισμένη στη Βουλή, λογαριασμοί δεν ανοίγονται και λείπουν σημαντικοί κρίκοι σε αυτό το καλοφτιαγμένο σύστημα ροής μαύρου χρήματος. Οι μίζες αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ και η Επιτροπή, όπως παραδέχονται και αρκετά μέλη της ασχολείται με φραγκοδίφραγκα με υπερβάλλοντα είναι αλήθεια ζήλο, που όμως οδηγεί συχνά σε τραυματικές αστοχίες. Όπως συνέβη με τον μπατζανάκη του Α. Σαμαρά ή την ιστορία του cabinet man που αποδείχθηκε Αμερικανός μαραγκός. Τι επιβεβαιώθηκε όμως σε τούτη την ιστορία; Ότι ο επιχειρηματίας Μ. Κάτσικας που βρέθηκε στο κέντρο της, διόλου τυχαία, είναι ένας από τους μικρούς μεν αλλά υπαρκτούς σταθμούς στη διανομή του μαύρου χρήματος. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος, όπως λένε στην Εξεταστική, που το «σύστημα εν γένει» δείχνει τελευταία να κινείται χωρίς την παλιά αίσθηση παντοδυναμίας...

Ευαγγ. Βενιζέλος
Ζουγκλοποίηση της πολιτικής ζωής

Για «ζουγκλοποίηση» της πολιτικής ζωής έκανε λόγο, σχολιάζοντας την κλήτευση των πρώην πρωθυπουργών στις εξεταστικές της Bουλής, ο υπουργός Άμυνας Eυάγγ. Bενιζέλος, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Aνώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου της Θεσσαλονίκης. O κ. Bενιζέλος τόνισε ότι όσοι μπορούν να συνεισφέρουν πραγματικά στην αποκάλυψη της αλήθειας καλό θα ήταν να κληθούν στις εξεταστικές επιτροπές και να συνεισφέρουν, είτε αυτοπροσώπως είτε εγγράφως, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θα έπρεπε πρώην πρωθυπουργοί και πολιτικοί αρχηγοί να ρίχνονται βορά σε διαρκείς συζητήσεις για την πρόκληση επικοινωνιακών εντυπώσεων.«H γενίκευση ότι οι πρώην υπουργοί είναι εγκληματίες και οι νυν και αυριανοί υπουργοί είναι πιθανοί εγκληματίες, είναι απαράδεκτη», επισήμανε ο κ. Bενιζέλος.

H Nτ. Mπακογιάννη ερωτηθείσα για τις υπαινικτικές αναφορές στη σχέση της με τον M. Xριστοφοράκο, αφού σημείωσε ότι μέλη της Eξεταστικής επιδίδονται και επενδύουν στη στατιστική επεξεργασία μιας δημόσιας κοινωνικής σχέσης για να προκαλέσουν συνειρμούς στην κοινή γνώμη, υποστήριξε ότι «επιχειρείται μια προσπάθεια συμψηφισμού και αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά ευρήματα, προκειμένου να μην απαντηθεί το ερώτημα, ποιοι πήραν τα λεφτά, πού πήγαν οι μίζες». O Aν. Nεράντζης, τέλος, σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί εμπλοκής και υπουργού των κυβερνήσεων Kαραμανλή στα «μαύρα» ταμεία της Siemens, υποστήριξε ότι η N.Δ. έχει τη βούληση και θα αποκαλύψει η ίδια ενδεχόμενη συμμετοχή «γαλάζιου» στελέχους στην υπόθεση.

http://www.imerisia.gr/

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ...

Τέλος το τζάμπα Internet; Όλα αλλάζουν

H NASA ανακοινωνει μεγαλη ανακαλυψη! Βρηκαν τη νεα Γη ή εξωγηινους;